Invisible en Strength & Pride

Angèle Etoundi Essamba werd geboren in Kameroen, volgde een opleiding in Frankrijk en studeerde af aan de Fotoacademie van Amsterdam. Haar werk wordt tentoongesteld in musea, instellingen, kunstbeurzen, biënnales en galeries in Afrika, Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, de Arabische Emiraten en Azië.

Essamba gebruikt haar fotografie om haar boodschap op een creatieve manier over te brengen. Deze sluit aan bij de geest van humanistische fotografie met een sterke gehechtheid aan maatschappelijke waarden.

Vrouwen vormen steevast het hoofdonderwerp. Ze is een betrokken kunstenaar die meedenkt over de identiteit van de Afrikaanse vrouw. In haar werk daagt ze uit en breekt ze met stereotiepe representaties van vrouwen, in plaats daarvan kiest ze ervoor om haar onderwerpen betekenis en grootsheid te geven. Sleutelwoorden voor het werk van Essamba zijn: trots, kracht en bewustzijn.

In 2015 hebben wij samen het boek Invisible – African women in action gemaakt. Dit boek laat in sterke beelden zien dat vrouwen een evidente rol spelen in de economie van verschillende Afrikaanse landen. Normaal nauwelijks zichtbaar, maar nu op een manier in beeld gebracht die recht doet aan de innerlijke en fysieke kracht van de vrouwen.

In 2016 werd ter gelegenheid van haar 30-jarig jubileum als fotograaf een van Essamba een overzichtstentoonstelling gehouden in Dakar, Sénégal. Ter gelegenheid van die expositie verscheen het boek Force & Fierté  |  Strength & Pride.
Angèle heeft veel gedaan en dat komt in het boek goed naar voren. Vooral de combinaties van haar beelden en gedichten vonden wij heel mooi.

Voor de beide boeken hebben wij de vormgeving en de lithografie verzorgd.

Make a Vertical Line in HTML

Invisble

African women in action

Force & Fierté  |  Strength & Pride

30 ans de la photographie de la femme africaine  |  30 years of photographing African women

Fotograaf, samenstelling: Angèle Etoundie Essamba

Uitgever: Essamba Art

Uitgever: Senior Publications Nederland

Voor meer informatie, bezoek de website van Essamba Art