Een prijswinnaar

Menno Hertzberger Prijs 2019

Op 21 maart 2019 is bij de Koninklijke Bibliotheek de zeventiende Menno Hertzberger Prijs uitgereikt aan prof.em.dr. Günter Schilder. Deze prijs is in 1963 ingesteld door de Nederlandse antiquaar Menno Hertzberger om de bestudering van de boekgeschiedenis en de beoefening van de bibliografie te stimuleren. De Menno Hertzberger Prijs werd zestienmaal eerder uitgereikt aan personen die zich hebben onderscheiden op het terrein van de boekgeschiedenis. De prijs is voor het gehele oeuvre van Günter Schilder, maar in het bijzonder voor zijn standaardwerk Early Dutch Martime Cartography (2017).
Professor Schilder heeft met dit boek de kroon op een uitermate indrukwekkend oeuvre van historisch-cartografische publicaties gezet. Het boek heeft als uitgangspunt de kaartproductie van wat traditioneel de ‘Noord-Hollandse cartografische school’ wordt genoemd. Dat waren kaartenmakers die in de decennia rond 1600 actief waren in kleine steden aan de westelijke Zuiderzee, van Edam tot Enkhuizen.

Schilder, Oostenrijker van geboorte en sinds 1971 werkzaam in Nederland, heeft een groot aantal, vaak baanbrekende boeken en artikelen op zijn naam staan. Hij was de samensteller van de negendelige facsimile-reeks Monumenta Cartographica Neerlandica en initiatiefnemer van het Explokart-project dat inmiddels negentien imposante boeken heeft voortgebracht, waaronder zijn Early Dutch Maritime Cartography.

Günter Schilder kan met recht de peetvader van de moderne Nederlandse historische cartografie worden genoemd, die nauw samenwerkt met collega’s in binnen en buitenland, van wie niet weinigen zijn leerlingen zijn geweest.

Uiteraard zijn wij meer dan trots op het feit dat we Early Dutch Maritime Cartography, in nauwe samenwerking met eindredacteur Paula van Gestel-van ‘t Schip en prof. Schilder, hebben mogen vormgeven. Brill heeft als uitgever van de Explokart-reeks het team de ruimte en vrijheid gegeven om het maximale eruit te halen en zo dit resultaat van bijna een leven lang onderzoek de uitstraling en plek te geven die het verdient.

Bron: Koninklijke Bibliotheek, www.kb.nl

Make a Vertical Line in HTML

Explokart Volume 17

Early Dutch Maritime Cartography

The North Holland School of Cartography (c. 1580-c. 1620)

Auteur: Günter Schilder

Uitgever: Brill Publishers

Meer informatie